Sinds ik werk als zelfstandige/freelancer/inhuurkracht of hoe je het ook wilt noemen, krijg ik regelmatig dezelfde vragen. Nou, beter gezegd: typeringen, want op neutrale/open wijze worden de volgende vragen eigenlijk nooit gesteld.

Sinds je voor jezelf werkt, heb je zeker lekker veel vrije tijd?

Nu je je eigen bedrijfje hebt, kun je vast lekker bepalen wanneer je wel/niet werkt?

Zoohoo, dat is zeker lekker verdienen nu je voor jezelf werkt?

En..? Valt het op dat in iedere ‘vraag’ het woordje lekker voorkomt.. ? Lekker vind ik het zeker om als zelfstandige te werken (al zou ik eerder de termen leuk, uitdagend, spannend gebruiken) maar zeker niet om boven genoemde redenen. Die zijn namelijk allemaal niet waar. Of beter gezegd: niet meer waar dan in de tijden dat ik in loondienst werkte. Interim management vraagt om gefocuste aandacht, aanwezigheid op de werkvloer en (snel) behalen van resultaten. Je wordt immers gevraagd om ‘een klus te klaren’, dan is het niet de bedoeling dat je lekker geniet van je vrije tijd.

Wellicht dat er vrije tijd ontstaat tussen opdrachten, maar zo ver ben ik nog niet gekomen in mijn zelfstandige-carrière. Het is dus gewoon lekker doorbikkelen, met de nadruk op lekker. En er moet gespaard worden. Want natuurlijk mag ik niet klagen over mijn fee voor bewezen diensten, maar wat als ik inderdaad veel vrije tijd ga krijgen (wat dan voelt als vacuüm-spanning, want wie kan er nu genieten van vrije tijd als je niet weet of er een volgende opdracht komt..) of als ik ziek word (ja, daar kun je je tegen verzekeren maar is heel duur en eerlijk gezegd zie ik door de verzekeringen-bomen het bos niet), dan heb ik een behoorlijke buffer nodig om me vrij te voelen. En die buffer heb ik nog lang niet.

En dit alles maakt me totaal niet uit, want ik vind het allemaal super leuk (echt? ja echt!) en ik ben blij dat ik de sprong gewaagd heb. Enig minder leuke aan mijn zelfstandigheid is het steeds weer moeten beantwoorden van bovengenoemde vragen. [knipoog]