Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.. Deze zin spookt voortdurend door mijn hoofd sinds we collectief zijn gaan teamsen (ook wel videobellen, zoomen, hangouten en zo meer). Vanaf half maart heb ik welgeteld zo’n 300 teams-sessies gehad, waarvan de meeste in gezelschap van minimaal drie anderen. En die calls zijn eigenlijk het beste. Want dan zie je je collega (en hij/zij mij) niet volledig in beeld. Dat is namelijk behoorlijk schrikken. Op kantoor zit je op gepaste afstand van elkaar (en dat heeft een reden), maar via een beeldscherm komt de ander behoorlijk ‘in the face’ binnen. En ik realiseer me heel goed dat een ander mij zo ook goed kan zien. Ik probeer altijd goed in het licht te zitten zodat mijn gezicht grotendeels vervaagt. Of ik kijk met een hele intelligente blik, zo met mijn hand onder mijn kin, maar dat is dan puur om mijn onderkin en hangwangen te stutten.

Iedere werkdag start ik met een call met het MT en vervolgens met mijn team(s). En dan zie ik een heleboel gezichten op mijn scherm. Tegenwoordig heeft iedereen de feature ontdekt om er een neppe achtergrond achter te plakken, maar daar doe ik niet aan mee. En vraag ook vriendelijk om deze uit te zetten, want ik vind het geweldig om even over de schouder van de beller mee te mogen kijken. En het leuke is, dat de ‘andere kant’ vaak helemaal niet doorheeft wat er achter hem of haar te zien is.

Gouden tip: kijk altijd eerst achterom voordat je in zélf beeld komt. Ik heb al een boel gezien: drogende was, vakantiefoto’s aan de muur, een stapel afwas, relikwieën uit verre landen, maar ook partners die denken dat ze niet gezien worden terwijl ze sluipend door (achter) het beeld gaan en zelfs een naakte peuter met een fopspeen in de mond die gezellig mee zit te kijken wat papa aan het doen is (en nee, papa had het niet door). Allemaal niet erg, maar voor mij zeer vermakelijk. Geeft wat extra achtergrondinformatie over de collega’s met wie ik samenwerk. Af en toe springt een collega op omdat de pakketbezorger voor de deur staat (uiteraard moet de collega dan laten zien wat er bezorgd is), of wordt er rond koffietijd iets lekkers gebracht door de vrouw des huizes (ik wil graag zien wat er op het schoteltje ligt) of verdwijnt een collega in een wolk van stoom omdat er geen verbod is op roken op de thuiswerkplek. Ik hoest uit solidariteit dan natuurlijk gezellig even mee.

Al met al vind ik het beeldbellen zeer vermakelijk en leerzaam. Tuurlijk is het intensief en moet ik mijn kop er extra bij houden om een goed gesprek te voeren. Maar het oog wordt beloond met details die ik eerder niet kreeg. En dan heb ik het niet over de neusgaten, voorhoofden en soms alleen maar borsten (wel gekleed) die ik te zien krijg, maar net dat kleine beetje informatie dat mij helpt te begrijpen wat mijn collega’s/relaties bezighouden en belangrijk vinden. Dus, we videobellen nog even door. Totdat iedereen zijn achtergrond gefotoshopt heeft tot eenheidsworst. Dan is de lol er voor mij af en ga ik onmiddellijk weer terug naar de spraaktelefoon.

PS. Uit privacyoverwegingen noem ik uiteraard geen namen en laat ik geen real live screenshots zien. Mijn collega’s weten dat ik af en toe een fotootje maak (ik kan het niet laten) maar heb ze beloofd hier niets oneerbaars mee te doen. I keep my promises.